Bacakların şekli ve yapısı kadınlar için oldukça önemlidir. Her kadın uzun, simetrik ve düzgün bacaklara sahip olmak ister. Estetik görüntüsü, bacak cildinin durumu, kalınlığı, inceliği, uzunluğu gibi çok fazla faktör insanları etkilemekte estetik algı oluşturmaktadır.  Topuklardan başlayarak genital bölgeye kadar uzanan bacakların birbirine yaklaşan ve birbirinden uzaklaşan kısımları vardır. Bu yaklaşıp uzaklaşmalar güzel bacakları tanımlamamıza yardımcı olmakla beraber bazen de hastaların şikayetlerini oluşturmaktadır. Bacak estetiği ameliyatları cerrahi müdahale yoluyla bacakları estetik, çekici ve istenilen şekle getirme işlemlerini tanımlayan işlemlerdir.

Bacak Estetiği Kimlere Yapılır?

Bacak bölgesindeki şekil bozuklukları elbette rahatsızlık verici unsurlardır. Bacak estetiği ameliyatları, bacak formundan hoşnut olmayan yani bacaklarındaki incelik, eğrilik ya da kalınlıktan rahatsız olanlara, yumuşak dokuda kalınlığa neden olan fazlaca yağ bulunanlara ve ya tam dersi durumlarda aşırı ince bacaklı kişilere buraların daha dolgun görünmesi amacıyla yapılır

Bacaklardaki Estetik Problemin Oluşma Nedenleri

Bacak estetik cerrahisinde genel olarak kalıtsal ya da çocukluktaki sağlıksız beslenmeye bağlı şekil bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla ameliyatlar yapılmaktadır. Bacak derisindeki kusurlar, çatlaklar, selülit problemleri ve gevşemeler en sık karşılaşılan sorunlardır.  Ancak bacak estetiği ameliyatlarında kısa bacak boyunu artırmak veya kemik eğriliklerini düzeltmek gibi bir olanağımız yoktur. Amaç bu kusurların belirginliğini azaltmak bir nevi kontur düzeltmesi sağlamaktır.  Bacak estetiği talep eden çoğu kadın hastanın bir diğer ortak şikayeti ise çarpık bacaklardır. Bacakların kalın veya ince olması da başka bir problemdir ve her iki durumun tedavisinde de cerrahi seçenekler bulunmaktadır. Cerrahi dışı seçenekler tatmin edici sonuç sağlamaktan uzaktır

Bacak Estetiği Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Ameliyat öncesinde her iki bacağın 45’er derece aralıklarla fotoğrafları çekilir. Fotoğraflarda belden ayaklara kadar bacakların tüm noktalarının görülmesi hedeflenir. Ardından hastal ile beraber bacaklardaki rahatsızlık veren konular belirlenir. bunların düzeltilmesi için kalın bölgelere inceltme, eksik olan yerlere de dolgunluk sağlayacak işlemlere yönelik ortak bir operasyon planı yapılır.

Uygulanacak Tedavi Teknikleri Ve Operasyonun Anlatımı

Bacak estetiğinde çeşitli operasyon yöntemleri mevcuttur. Bacak estetiği ameliyatı sırasında kullanılan bu teknikler hastanın durumuna göre tek tek uygulanabileceği gibi birlikte de uygulanabilmektedir.

Bacak protezleri bacaklarının inceliğinden şikayetçi olan hasta grubuna uygulanan bir protez yerleştirme işlemidir. Dizin arkasına kısa kesiler uygulanarak baldırlara protez takılması şeklinde işlem yapılmaktadır. Bu şekilde bacakların baldır kısmının daha kalın görünmesinin sağlanmasının yanında protezin yerleştirileceği bölgeye göre bacaklar arasında çarpık görüntüye neden olan boşluk da doldurularak daha düzgün bir görüntü elde edilebilmektedir. Daha çok kaslı bacaklara sahip olmak isteyen erkek ve kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Baldır dışında herhangi bir bacak bölgesi için maalesef silikon protez bulunmamaktadır. Protez gerektirmeyecek daha hafif durumlarda hastanın kendi yağ dokusunun da enjeksiyon şeklinde deri altına verilmesiyle benzer tatmin edici sonuçlar alınabilir.

Uyluk germe, hızlı kilo alınıp verilmesi ve ileri yaş ile meydana gelen deri kalitesinde azalma sonrasında sarkmış ve deforme olmuş cildin alınması şeklinde yapılan bir uygulamadır. Ufak da olsa bacak harın birleştiği iç çamaşırı alt sınırı boyunca kalıcı iz bırakabilecek bir işlemdir.

Bacak inceltme ise her durumda uygulanabilen bir yöntem değildir. İnceltme ancak kalınlık yağ dokusunun fazlalığından kaynaklandığı durumlar için söz konusu olmaktadır. Kas ve kemik dokunun inceltilebilmesi mümkün değildir. Yağ dokunun inceltilmesi için liposuction ameliyatı yapılmaktadır. Kısaca yağ alma anlamına gelmekte ve yağ dokunun fazla olduğu hemen her bölgeye uygulanabilmektedir. Liposuction uygulanacak bölgeye, hazırlanmış solüsyonların verilerek bölgedeki yağların yumuşaması ve rahat bir şekilde dışarı alınması sağlanır. Böylelikle uyluk ya da diz içi gibi bölgelerden yağ alınmış olur. Alınan yağlar gerektiğinde kalınlaşması istenen başka bölgelere eklenerek daha simetrik görünen bacaklar elde edilebilmektedir. Bir kısım eğrilikler de yağ eklenmeleriyle gizlenebilmektedir. Özet olarak burada amaçlanan şey bacak konturundaki dengesizliklerin  ekleme ve çıkarma işlemlerinin bileşimiyle düzeltilmesidir Ancak bacaklar söz konusu olduğunda bacaklarınızda dolaşım sorunlarınızın olmaması, varis ve benzeri problemlerin olmaması tercih sebebidir.

Günümüzde en yaygın uygulanan çarpık bacak ameliyatı ise 3 farklı biçimde yapılabilmektedir. İlk yöntem, dayanıklılığı yaklaşık 2- 5 yıl süren dolgu maddeleri ile uygulanan dolgu maddesi enjeksiyonlu bacak estetiğidir. Bu yöntemin en büyük üstünlüğü ameliyat gerektirmemesidir. Dolguların, bacaklara ayrı ayrı enjekte edilmesi ile sağlanan bu tedavi oldukça kolay ancak kalıcılığı belirli bir süreyi kapsadığından çok tercih edilen bir yöntem değildir. Diğer bir yöntem ise kök hücre yağ enjeksiyonudur. Vücudun fazla yağ bulunan bölgelerinden alınan yağlar, bir takım işlemlerden geçer ve elde edilen kök hücre ile alınan yağ dokusu, bacaklara enjekte edilir. Kalıcılığı oldukça uzun olan bu yöntem, bacak protezi uygulamasından sonra en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Bacak protezi ise en yaygın çarpık bacak tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile kişinin tercihi ve bacak yapısına göre seçilen protezler, ameliyathane ortamında uygun bölgelere yerleştirilir. Böylece kişi aksi bir durum yaşamadığı sürece hayatının sonuna kadar istediği bacak görünümüne sahip olmuş olur.

Bacak estetiği ameliyatları genel ya da lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Ameliyat süresi değişiklik göstermekle birlikte 1-4 saat arası sürmektedir. Enjeksiyonlu bacak estetikleri yaklaşık 30-45 dakika sürer ve kişi aynı gün günlük yaşamına döner. Yağ enjeksiyonlu tedaviler ise ortalama 45 dakika sürer ve kişinin 1 gün hastanede yatması önerilir. Protez uygulamaları ise 1-3 saat arası sürebilmektedir. Hasta 1 gün süre sonrasında, bazı işlemlerde ise aynı gün taburcu edilmektedir.

Hastanın Operasyon Sonrası Yapması Gerekenler

Bacak estetiği sonrası hastaların ilk haftalarda çok fazla ayakta kalmamaları, bacaklarını yüksek seviyede tutmaları tavsiye edilmektedir.

Hastanın Operasyon Sonrası Yapmaması Gerekenler

Bacak estetiği sonrası hastaların spor faaliyetlerinden 2 ay süreyle uzak durmaları önerilmektedir.

İyileşme Süreci

Yapılan işleme göre hafif şişlik, morluk ve ağrılar görülebilir. Bu şikayetlerin olması normaldir ve gün geçtikçe şikayetlerde azalma görülecektir.

Genel Fikirler

Bacak estetiği operasyonları genel olarak hastalar tarafından son günlerde oldukça sıkça talep edilen ve ameliyat sonunda hastaların estetik sonuçlardan memnun kaldığı, sık yapılan ve zorluk derecesi yüksek olmayan operasyonlardır.