Clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen botoks yüzdeki kırışıklıkların zaman içinde oluşmasına neden olan kasların daha az kasılmasını ve böylece kırışıklıkların daha az görünmesini sağlar. En çok uygulanan bölgeler arasında; alın, göz çevresi ve kaşların arası yer almaktadır. Günümüzde kırışıklık tedavisi dışında migren tedavisi, yüzdeki istenmeyen kasılmalar ve el, ayak ve koltukaltı aşırı terlemesinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Botoks bilinenin aksine yüz germede kullanılmaz, dudak dolgunluğu sağlamaz.

Botoks poliklinik koşullarında uygulanabilen basit, hızlı ve güvenli bir uygulamadır. Ortalama 5-10 dakika süren, çok ince bir iğne kullanıldığı için de ağrıya neden olmayan, anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır. Botoksun etkisi 3-4 gün içinde başlar ve maksimum etkinliği 4-8. haftalarda hissedilir. Botoksun toplam etkinlik süresi 4 -6 ay olmakla birlikte çok aktif çalışmayan kas gruplarında ve tekrarlayan botoks injeksiyonlarında etki 9 aya kadar uzayabilir..

Botoks uygulaması sonrası ilk birkaç saat botoksun istenmeyen yayılımını engellemek için uyumamak ya da yan yatmamak, aynı gün ağır egzersiz yapmamak ya da sauna/banyoya girmemek önerilmektedir. Uygulama alanlarına masaj yapılmasına gerek yoktur. Uygulama sonrasında yüz kasları normal şekilde kullanmaya devam edilebilir.

Kırışıklık tedavisinde kullanılan dozlarda hayatı tehdit eden hiçbir riski yoktur. Ancak yanlış bölgelere yapılan uygulamalar sonucu istenmeyen kozmetik sonuçlar, örneğin göz kapağında düşüklük, ağız köşesinde asimetriler oluşturabilir. Botoks; cildinde aktif enfeksiyon bulunan insanlara, kas hastalığı bulunan insanlara, aminoglikozit türevi antibiyotik kullananlara ve gebelere yapılmamaktadır. Uygulamadan bir hafta önce aspirin veya aspirin benzeri (kan sulandırıcı) ilaç alınmaması önerilmektedir.