Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Niçin yapılır?

Gözlerimiz iletişimde en önemli ve her zaman göz önünde olan organlarımızdır. ve göz kapaklarımız yüzde yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği yerlerdir. Üst göz kapakları alının aşağı doğru inmesi, göz küresini oluşturan kemiklerin oval şekil alması ve ciltteki meydana gelen gevşeme nedeniyle sarkarak görme alanını daraltıp, kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine, yorgun gösteren bir ifadeye neden olur. Alt ve Üst göz kapağı blefaroplasti operasyonu ile göz kapaklarında fazla deri ve sarkmış yağ dokusu çıkartılır. Kişinin çok daha genç ve canlı bakışlara sahip olması hedeflenir. Estetik cerrahi operasyonları arasında hasta mutluluk ve tatmininin en yüksek olduğu ameliyatlardandır.

Göz Kapağı EstetiğiAlt göz kapaklarında ise yen sık görülen şikayet torbalanmalar ve göz yaşı oluğu dediğimiz bölgede çukurluğun artmasıdır. Alt göz kapağı altında bulunan yağ yastıkçıklarının fıtıklaşmasını engelleyen septum dediğimiz duvar zamanla zayıflar ve yağlar öne doğru gelerek torbalanmalar oluşturur. Alt göz kapağı blefaroplasti operasyonu ile göz kapaklarında fazla deri çıkarılır torbalanmaya neden olan yağ dokusu kısmen çıkarılır kısmen de onları yerinde tutan duvar güçlendirilerek düzeltme sağlanır

Estetik Göz Kapağı Ameliyatı Öncesi Değerlendirmemiz

Blefaroplasti ameliyatı planlanan hastalarda cilt fazlalığı ve yağ torbalarının durumu değerlendirilmelidir. İdeal olarak göz kapaklarını yüzün bir parçası olarak değerlendirip bazı hastalarda üst göz kapağı blefaroplasti operasyonuyla birlikte alın germe, alt göz kapağı blefaroplasti operasyonuyla birlikte orta yüz germe ameliyatı gerekebilir.

Hastalar operasyondan bir hafta önce sigara, alkol, kan sulandırıcı (aspirin ve NSAİD) ilaçlar, vitamin E ve türevlerini kesmesi gerekmektedir.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Teknikleri

Ameliyathane koşullarında, genel veya lokal anestezi altında operasyon öncesi yapılan çizimlere uygun olarak üst ve alt göz kapaklarında cilt, kas ve yağ dokusu çıkartılır. gerekli güçlendirmeler yapılır. Ameliyat süresi ortalama 1.5 – 2 saattir. Operasyon sonrası 3 saat süre ile göz kapakları rondel isimli  bir pansumanla kapalı tutulmaktadır. morarma olmaması için soğuk uygulanır ve 3  saatin sonunda hasta kendini iyi hissediyorsa eve gönderilebilir. Üst göz kapağında yapılan kesi gözlerimiz açıkken oluşan katlandı içinde kalacağından fark edilmez. alt kapakta ise kirpiklerin bir mm altından yapılan kesiler erken dönemde kapatıcılarla kapatılabilir. 3-6 ay içerinde de çok belirsiz bir hale gelmesi beklenir

  • Operasyon sonrası yapması gerekenler:
    Hastalar operasyon günü ve bir gün sonra taburcu edilmektedir. Hastalar başı yukarıda yatmalıdır. Mutlaka reçete edilen antibiyotik ve antiinflamatuar ilaç kullanılmalıdır. Göz kapaklarındaki morluk ve şişlik 3-7 gün sürebilir göz kapaklarına uygulanacak buz morlukların erken çözülmesine yardımcı olur. Göz kapaklarındaki ince bantlar 3. günde kontrol sırasında çıkartılır. Dikişler  5.  günde alınır.
  • Operasyon sonrası komplikasyonlar:
    Erken dönemde dikiş hatlarında ayrışma, enfeksiyon, kanama meydana gelebilir. Uygun ameliyat tekniği ve antibiyotiklerle bu komplikasyonlar engellenebilir.
  • Geç dönemde ise çok korkulan durum alt göz kapağının aşağı doğru çekmesidir. Bu durum gerekenden fazla deri çıkartılan hastalarda meydana gelip bir planlama hatasıdır. Aşırılığa kaçılmayan vakalarda beklenilmez. Eğer görülürse kendiliğinden düzelebileceği gibi ikinci bir operasyon da gerektirebilir
  • Operasyon sonrası yapmaması gerekenler:
    Hastaların kan basıncını artıran aktivitelerden kaçınması gerekmektedir. Ameliyattan sonraki 2 hafta boyunca  sigara ve alkol alınmaması, 4 hafta boyunca  travmalardan, ağır sporlardan kaçınılmalıdır.
  • İyileşme süreci:
    Ameliyata bağlı ödemler 4 hafta içinde düzelmektedir. Son şekli genellikle 3. ayda ortaya çıkmaktadır.