Meme Dikleştirme Kimlere Yapılır?

Herhangi bir sebeple memelerinde sarkıklık meydana gelen hastalarda memelerin yeniden doğal dik konuma getirilmesi amacıyla yapılır.

Problemin Oluşma Nedenleri
Emzirme sonrasında ve kilo alıp verme durumlarında daha belirgin olmak üzere zamanla yer çekiminin etkisi ile vücudun tüm yapılarında özellikle de memelerde belirgin bir sarkma meydana gelebilir. Bu sarkıklığın derecesi meme ucunun meme alt çizgisini ne kadar geçtiği ve pozisyonuna göre değerlendirilir

Memede sarkıklığın bilinen tek tedavisi meme dikleştirme (Mastopeksi) ameliyatıdır

Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Sarkıklık ile bize başvuran ve ameliyat kararı alınan hastalarda ilk karar verilmesi gereken şey dikleştirme sırasında protez kullanılıp kullanılmayacağı konusudur. Protez, Meme dokusu yeterli olamayan hastalarda dikleştirme için gereklidir. Genelde sarkma ile beraber meme dokusunda da bir azalma vardır. Meme dokusu yeterli olan hastalarda ise, protez kullanmadan, sadece sarkmış olan meme dokusu yukarı taşınarak dikleştirme işlemi mümkündür.

Kullanılacak protezin şekli (yuvarlak/damla şeklinde) ve büyüklüğü ameliyat öncesinde yapılan ölçümler ve muayene sonrasında hastalarımızla birlikte konuşarak kararlaştırılır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2-3 saat sürer. Ameliyat için kullanılan kesi lolipop şekline benzetilebilir. Yani meme ucu etrafındaki areol dediğimiz kahverengi halka ve halkanın saat 6 hizasından aşağı doğru uzanır.  sarkıklığın derecesine uzunluğu sarkıklığın derecesine göre 4 ila 6 cm e kadar değişen bir kesidir. Sarkmış memelerde areol de genişlediğinden ideal olan 4.5 cm boyutuna daraltılır.  Ameliyat esnasında eğer gerekli ise protezler kas altına yerleştirilir ve meme başıyla birlikte sarkmış meme dokusu yukarı taşınır ve dikişlerle sıkılaştırılır. Meme dikleştirme ameliyatlarında dren kullanılmamaktadır. Hastalarımız özel bandajlar ve sütyen giydirildikten sonra ağrı kesiciler eşliğinde uyandırılır ve odalarına alınırlar.

Göğüs Dikleştirme Sonrası

Genellikle ameliyattan 1 gün sonra hastaneden taburcu olmak mümkündür. Ameliyat sonrasında görülen ağrı tarafımızca önerilecek ağrı kesiciler yardımıyla kesilebilir. Ameliyat sonlandırılırken giydirilen medikal sütyenler (ve protez kullanılmışsa medikal bant) 6 hafta boyunca kullanılmalıdır.  Meme başı çevresinde ve meme başından meme altına doğru uzanan dikey çizgi şeklinde silik bir iz kalmaktadır. Ameliyata bağlı meydana gelecek bu izlerin en az görünür halde olması için tarafımızca uygun önerilerde ve müdahelede bulunulur. Dikişler cilt altında gizli olduğundan alınması gerekmemektedir.  Ameliyat sonrası rutin kontrolle, birinci üçüncü altıncı aylar ve son olarak birinci yılda yapılır.