Kalça Estetiği Niçin Yapılır?

Kalça bölgesi günümüzde kadın vücudunun belki de en dikkat çekici bölümü olduğundan kalça estetiği uygulamaları son yıllarda oldukça sıklaşmıştır. Estetik temellere uyan bir kalçada belirgin bel çukuru, iki küçük gamze, ince bel ve gergin bir karın görüntüsü mevcuttur. Bacak uzunluğu ve kalça genişliği esas olarak genetik özelliklerle belirlenmesine rağmen kalçayı oluşturan yumuşak dokuların şeklini değiştirerek daha orantılı ve estetik bir görünüm ortaya çıkarmak cerrahi olanaklar dahilinde mümkündür. Kalça estetiği operasyonları kalçasının şeklinden memnun olmayan tüm hastalara yapılabilen işlemlerin toplamıdır. Düzenli spor yapmak ve kilo almamak tüm vücut için olduğu gibi kalçalar için de yararlıdır. Ancak bu önlemlere rağmen kalça şeklini korumak zordur.

Popo Estetiği Kimlere Uygulanabilir?

Hastalar genelde kalçalarının basık veya düşük olmasından ya da çok geniş olmasından şikayet etmektedirler. Kalçalarının büyük, küçük ya da sarkık olmasından şikayetçi olan hastalar için ayrı ayrı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Operasyon Öncesindeki Değerlendirmeler

Kalça operasyonu öncesi meme altından diz altına kadar olmak üzere 45’er derece fark ile tüm kalça fotoğraflanır. Ardından hasta ile fotoğraflar üzerinden yapılacak operasyon için ortak planlamalar yapılır.

Problemin Oluşma Nedenleri

Kalça vücudun diğer alanlarından farklı bir cilt ve yağ dokusuna sahiptir. Bu farklılık cilt ve cilt altında bulunan yağ dokusunun açlık ve tokluk ile artan ve azalan hormonlara duyarlılık derecesinden kaynaklanmaktadır. Kilo alıp verme, hamilelik, yağlı beslenme ve obezite gibi nedenler kalçada bulunan yağ dokusunun yapısında bozulmaya ve cilt değişiklerine sebep olabilmektedir. Sadece kilo almak değil, kilo vermek de kalça cildinin sarkmasına neden olur. Çok kilo vermiş ve derinin kalitesinde bozulmaya bağlı sarkıklık meydana gelmiş hastalarda poponun üstünden kuşak tarzında deri fazlalığı mevcut olabilir.

Uygulanacak Tedavi Teknikleri Ve Operasyonların Anlatımı

Kalça bölgesine yapılabilecek ve kalçanın estetik oranlarını düzeltebilecek birçok işlem bulunmaktadır. Bunlar hastanın ihtiyacına göre tek başına ya da bir arada uygulanabilen yöntemlerdir. Bunlardan ilki günümüzde oldukça sık yapılan liposuctiondır. Liposuction ile uyluklardan, belden, kalçanın alt ve dış tarafından ince kanüllerle yağ alınmaktadır. Alınan bu yağlar özel işlemlerle yoğunlaştırılmakta ve kalçanın üst tarafına tekrar enjekte edilmektedir. Böylece bel bölgesi çukurlaşır ve incelir aynı zamanda uyluk bölgesi daralır. Kalçanın alt tarafındaki yığılma giderilir ve aynı zamanda hafifleyen kalça yükselir. Yapılan yağ enjeksiyonları kalçanın üst tarafını dolgunlaştırır, yuvarlaklaştırır ve yükseltir.

Kalça protezi yerleştirilmesi basık kalçalı ve yeterli yağ dokusu olmayan zayıf hastalarda silikon kalça protezleri kullanılarak yapılan işlemlerdir. Bu protezler özel olarak kalçalar için tasarlanmış ürünlerdir. Protezler son zamanlarda yeni tıbbi bilgiler doğrultusunda kas içerisine yerleştirilmektedir. Bu uygulama kalça protezlerine bağlı sorunların büyük oranda azaltmasını sağlamıştır. Protezler kalçalar arasındaki oluğa yerleştirilen kısa bir kesikten yerleştirildiğinden belirgin bir iz bırakmamaktadır.

Kalça germe operasyonu özellikle aşırı kilo kaybı sonrasında tüm bacak cildi ile beraber kalçalarda aşağıya doğru sarkma yaşayan hastalara yapılan bir işlemdir. Yağ kaybı nedeni ile içi boşalmış ve sarkmış olan deri sadece kalça bölgesinde veya gerekiyorsa da önde karın germe ile birlikte kuşak şeklinde çıkartılır. Bu işlemlere kuşak (belt) lipektomi adı verilir. Ameliyat sonrasında tümü çamaşır içerisinde kalan, G string çamaşır izini andıran bir dikiş izi kalmaktadır.

Kalça estetiği ameliyatları ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilen işlemlerdir. Ameliyat, yapılan işlemlere bağlı olmak üzere 1-3 saat arasında sürmektedir.

Yağ enjeksiyonlarından sonra ciddi bir sorun beklenmez. Verilen yağın bir kısmı kaybedilir ve kalçalar zaman içerisinde biraz küçülür. Kuşak şeklinde cilt çıkartılarak yapılan kalça askılarında uzun yara izleri hastaları tedirgin edebilir, ancak yaklaşık 6 aylık bir zaman içerisinde izler silikleşecek ve soluklaşacaktır. Popo protezlerinden sonra protezin dışarıdan belli olması ve kapsül gelişmesi gibi sorunlarla önceleri sık karşılaşmasına rağmen protezin adale içerisine yerleştirilmesi bu sorunları büyük ölçüde azalmıştır. Liposuction ve ardından yapılan yağ enjeksiyonu sırasında verilen yağın yaklaşık %30’u kaybedilir, ancak bel ve popoya verilen şekil kalıcıdır. Aynı şekilde popo protezlerinin de etkisi kalıcı olmaktadır.

Hastanın Operasyon Sonrası Yapması Gerekenler

Operasyondan iki gün sonra hastalar banyo yapabilirler. Dikişlerin tümü cilt altında olduğundan dikişlerin alınmasına gerek kalmamaktadır. İlk 3 hafta hastaların korse kullanmaları gerekir. Hastaların cerrahi ile alınan sonucu koruyabilmek için kilolarına dikkat etmeleri, düzenli spor yapmaları ve tüm vücutlarına cilt bakımı yaptırmaları önemlidir.

Hastanın Operasyon Sonrası Yapmaması Gerekenler

Popo protezlerinden sonra oturma pozisyonlarına ve istirahatlerine özen göstermeleri gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra koşma ve ağırlık kaldırma dışında spora izin verilir. Altıncı haftadan sonra ağrılık kaldırma dahil her türlü aktivite serbesttir.

İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası dönemde olabilecek ağrılar ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Hastalar yapılan işleme göre aynı gün veya bir gün sonra taburcu edilerek evlerine gönderilir. Yine yapılan işleme göre hafif şişlik, morluk ve ağrılar görülebilir. Bu şikayetlerin olması normaldir ve gün geçtikçe şikayetlerde azalma görülecektir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, kalça estetiği ameliyatlarında da ameliyattan 1-2 hafta öncesinde ve ameliyattan sonraki dönemde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir.