PRP (Platelet Rich Plasma) Prp Kimlere Yapılır?

PRP kısaltması Platelet Rich Plasma kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Kan pıhtılaşmasından sorumlu hücrelerden zengin plazma demektir. Bu hücrelerden önemli miktarda büyüme faktörü salınmasının bilinmesinden sonra tıbbın değişik alanlarında kullanımı artmıştır. Yaşlanmayla ve güneşin ultraviyole ışınlarının cildi yıpratıcı etkilerinden dolayı cildimizde kırışıklıklar ve renk değişiklikleri meydana gelir. Buna ek olarak cilt altı dokumuz bağ dokusu dediğimiz kollajen yapımının azalmasıyla incelir.

PrpModern tıbbın en son gelişmelerinden birisi olan ve her geçen gün tıp biliminin farklı alanlarında yeni bir kullanım alanı bulunan PRP yöntemi ile bu saydığımız şikayetlerin büyük ölçüde düzeltilmesi mümkündür. Burada PRP nin etki mekanizması uygulanan bölgelerde bağ dokusundaki azalma ve kalitesindeki bozulmanın düzeltilmesi, istenmeyen renk değişikliklerinin giderilmesi için bir uyarıcı şeklinde işlev görmesidir.

Yani bir anlamda o bölgede kaliteli kollajen yapımı artırılır buna bağlı olarak cilt daha gergin bir hale gelir. Cildin hidrasyonu yani nemlenmesi de artacağından parlak ve yumuşak bir görüntü elde edilir.

Prp nin bir diğer faydalı etkisi de saçlar üzerine olan etkisidir. saçlarda zayıflama ve dökülme durumlarında faydası güçlüdür.

Zamanında ve uygun uygulamalarla saçlarda canlanma ve dökülmenin yavaşladığı görülür. Saç ekimi işlemi sonrasında da ekilen saç köklerinin canlılığını korumak amacıyla destek amacıyla rutin bir işlem olarak kullanılmaktadır.

Prp İşlemi Nasıl Yapılır?

Saça prp uygulamasıKişinin kendi kanında bulunan platelet ve bu hücrelerden salınan büyüme faktörleri bir miktar kan alınarak santrifüj işleminden geçirilir ve yoğunlaştırılmış bir şekilde ayrıştırılarak toplanır. Bu plazma amaca göre istenilen yerlere tekrar enjekte edilir.

Uygulama öncesi hastanın istekleri değerlendirilir ve tedavi planı yapılır. PRP işlemi öncesinde hastalarımızın en az miktarda ağrı hissetmesi için uygulama alanına yüzeysel anestezi amacıyla krem yada lokal anestezi uygulanır. Yeteri kadar anestezinin sağlandığından emin olunduktan sonra işleme başlanır.

PRP işlemi için özel olarak üretilmiş dermapen denen küçük iğneler ve enjektörler ile yüzün ve saçlı derinin gereksinim olan tüm bölgelerine yoğunlaştırılmış bir şekilde kişiden alınan büyüme faktörleri uygulanır.

PRP işlemi uygulandığı bölgede biyolojik olayları olumlu yönde artırarak etkisini gösterdiğinden istenilen sonuçları görmek için ortalama 2-3 haftalık aralıklarla 3-4 seans şeklinde uygulanmalıdır. Seanslar halinde yapılan sürekli uygulama sonucunda PRP’nin başarısı artmaktadır.

Prp Sonrası

Prp Uygulaması

PRP uygulaması sonrası işlemin başarısını arttırmaya yönelik masaj yapılır ve “PRP sonrası cilt bakımı maskesi uygulanır”. Maske uygulaması sonrası uygulama yapılan bölgeye sadece bir gün su değmemesi ve hastanın duş almaması önerilir.

PRP uygulamalarının 3-4 seans sonrasında hastalar uygulamanın etkilerini hissetmeye başlayacaklardır ve unutulmamalıdır ki PRP işleminin etkili olması için süreklilik ve yapan kişinin tecrübesi çok önemlidir.