Revizyon Burun Estetiği Ameliyatları
Daha Önce estetik operasyon yapılan burunlar üzerinde yapılan revizyon ameliyatlardır. İlk ameliyattan sonra gerçekleşen burun ucu düşmesi, bunun çökmesi, kıkırdak veya kemik çıkıntısı meydana gelmesi, fazla kadınsı görünüşe sahip burun yapısının ortaya çıkması, asimetri oluşması gibi nedenlerle burun üzerinde tekrar ameliyat yapma ihtiyacı doğar.

Beklenmeyen ve arzu edilmeyen sonuçlar doğuran burun estetiği ameliyatlarının iki temel nedeni vardır. Birinci ve en önemli neden ameliyattan önce yeterli ve profesyonel bir planlamanın ve analizin yapılmaması ve ikinci neden ise ilk ameliyat sonrası kişinin iyileşme sürecinde ve sonrasında gerekli özeni göstermemesidir.

Burun revizyonu ameliyatlarını iki temel başlıkta değerlendirilir.
Minör (küçük) dokunuşlar: İlk ameliyat sonrasında burun yapısında görülen küçük düzeltmelerdir. Küçük bir alanda meydana gelen çökmenin hafif bir dolgu ile giderilmesi ve hafif bir törpüleme ile çözülebilecek sorunlarda uygulanır. Bu işlemler kısa süre süren basit ameliyatlardır.

Majör (Önemli) dokunuşlar: Özellikle anatomik yapısal sorunlar gibi burnun tekrar açılıp düzeltilmesi gereken yapısal sorunlar için uygulanan ameliyatlardır.
Revizyon ameliyatını majör mü? Minör mü? Olacağı tamamen doktorun vereceği bir karardır.

Revizyon Burun Ameliyatlarının zorlukları

Uygulanacak Teknik: Özellikle majör (önemli) revizyon ameliyatlarında uygulanacak yöntemler burunda var olan problemin içeriğine göre kimi zaman birkaç saat sürebilmektedir. Örneğin anatomik bozukluğun düzeltilmesi hastaya yapılan ilk ameliyattan çok daha komplike ve zor ameliyatlardır. Bu durumlarda operatör doktorun deneyimi ve yeteneği çok önemlidir.

Hastanın psikolojisi: İlk ameliyatın sonuçlarından memnun kalmayan ve sonuçlarından psikolojik olarak etkilenmiş olan hastalar doktora güven problemi yaşar. Bu güvenin tekrar kazanılması gerekir. Bu nedenle revizyon burun ameliyatlarının planlama aşaması çok önemlidir. Doktor ile hasta birlikte zaman geçirmeli, hastanın istekleri ve doktorun profesyonel görüşleri ortak bir noktada buluşturulmalıdır.

İyileşme süreci: Bir önceki ameliyattan kalan problemlerin niteliğine göre özellikle majör değişikliler gerektiğinde iyileşme daha uzun süre alabilmektedir. Bu süre 2 yılı bulabilmektedir. Hastanın bu süreçte sabırlı olmalıdır. Bu süreçte hasta sürekli kontrol atında tutulmalı ve hasta periyodik kontrollerini ihmal etmemelidir.

Başarılı revizyon ameliyatının amaçları:

  • Yüz anatomisine uyumlu burun şekli
  • Nefes almada problem yaşanmaması
  • Cinsiyete uyumlu görünüş
  • Ameliyat sonrası süreçte uzun yıllar çökme, düşme vb. sorunların yaşanmaması
  • Hastanın beklentilerine en yakın görünüş.