Yüzümüz vücudumuzun dış dünya ile ili ki kurduğumuz, duygularımızı gösterdiğimiz ve karşımızdaki insana yaşımız konusunda bilgi veren en önemli bölgemizdir.  Kronolojik yaşlanma ve  çevresel faktörlerle ki en önemlisi güneşin ultraviyole ışınlarıdır, canlılığını ve esnekliğini kaybeder yer çekimi etkisi de eklenince sarkmalar ve çizgilerin belirginleşmesi gözlenir. .  Yüzümüzdeki yaşlanma belirtilerini artıran Diğer olumsuz faktörler arasında  makyaj, stres, hava kirliliği, sigara, alkol, sağlıksız beslenme gibi faktörler sayılabilir. Bütün bu olumsuz etkilerle  ortaya çıkan yaşlanma izlerinin geri çevrilebilmesi için cerrahi ve cerrahi olmayan uygulamalar mevcuttur. Hangi yöntemlerin tek başına veya kombine olarak uygulanacağı hastanın beklentisi ve cerrahın tavsiyeleriyle ortakça belirlenir.

Cerrahi Olmayan Ameliyatsız Uygulamalar

Cerrahi olmayan yöntemler arasında Botoks, PRP , HIFU (fokuslu ultrason) , yüze yağ enjeksiyonu gibi uygulamalar mevcuttur. Bu yöntemlerle 50’li yaşlara hatta bazı kişilerde daha uzun süre yaşlanma izlerini  kontrol etmek mümkün olabilir. Fakat daha sonrasındaki oluşan ileri dereceli sarkmaların kalıcı ve tatminkar bir şekilde düzeltilmesi için yüz germe ameliyatı gerekli hale gelir.

Yüzde görülen sarkma sadece cildin sarkmasıyla sınırlı değildir. Cildin altındaki yağ dokusu, mimik kasları ve bunları çevreleyen kılıflar da yer çekimiyle sarkar. Bu nedenle Yüz germe operasyonunda yüz derisindeki sarkmanın yanında altındaki kas, yağ ve dokudan oluşan yapılar da kalıcı olarak asılır ki ameliyatın sonucu tatminkar ve kalıcı olsun. Eski tip yüz germe operasyonlarında uygulanan sadece cildin yukarı doğru gerdirilmesi ve fazlalığın çıkarılması amaçlanırken güncel yüz germe ameliyatlarında yüzün üç boyutlu yapısı düşünülerek sarkan bütün yapıların orijinal pozisyonlarına kalıcı olarak asılması amaçlanır. Öylelikle daha doğal ve kalıcı sonuçlar elde edilir. Amaç hastanın doğal ama daha genç görünen  bir yüz konturu elde etmektir.

Yüz Germe Ameliyatı

Başarılı bir yüz germe ameliyatı için ameliyat öncesi kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar doktor kontrolünde mutlaka kesilmeli, hipertansiyonu olan hastalarda mutlaka kan basıncı kontrol altında tutulmalı ,sigara en az 10 gün öncesinde bırakılmalı, ameliyat sonrasında 1 ay kadar saç boyama işlemi yapılamayacağı için 1 hafta kadar öncesinde hasta arzu ediyorsa  saç boyanmalı ve cerrahın geçmiş tecrübelerine göre  anlatacağı başka tavsiyelere uyulmalıdır. Bütün bunların yanında hastanın psikolojik durumu da göz ardı edilmemelidir. plastik cerrahlar için  zor durumlardan bir tanesi hasta emosyonel ve psikolojik olarak etkisi olan böylesi bir estetik cerrahi operasyonuna hastanın uygun olup  olmadığına karar vermektir. Hastaların istedikleri şeyleri sade ve kesin bir şekilde ifade edemeyen veya mevcut durumunu fazlaca abartan hastaların ameliyat sonrası tatmin olasılığı düşük olacağından ameliyat öncesi cerrah ile birlikte ameliyat süreci ve sonuçları ayrıntılı olarak konuşulmalıdır.

Yüz germe ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Yüzün doğal sınırları boyunca gizli kalacak kesiler uygulanır.

Saçlı deri içinden başlayan kesi kulak birleştiren doğal hat boyunca kulak memesine ve oradan kulağın arkasına uzanır. Boyun da gerilecek ise o zaman kulak arkasındaki kesi tekrar saçların içine girecek şekilde uzatılır. Sarkmanın ciddi boyutlarda olmadığı durumlarda yapılan kesi kulak mesafesinde sonlanır buna kısa izli yüz germe kesisi denilir. Tarif edilen bu kesilerden girilerek yanak ve boyun derisi altta yapışık olduğu dokulardan ayrılır sarkan yağ ve kas dokular yukarı doğru kaldırılarak elmacık kemiklerine asılır, germe işlemi sonucunda fazlalık yaratan deri de çıkarılır kesiler dikilerek ameliyat sonlandırılır. Ameliyattta dren kullanmak güvenliği artırır. Hastanın yüzünde oluşabilecek ödemi azaltmak ve destek amacıyla yüz korsesi uygulanır. Ameliyattan sonra ertesi gün yüz maskesi ile birlikte taburculuk mümkündür. Ameliyat sırasında oluşan sinirlerin gerilmesine ve ödeme bağlı olarak asimetriler görülebilse de kalıcı olmayıp 4-5 gün içerisinde kaybolur. Kişinin cilt tipine bağlı kesi yerlerinde belli belirsiz iz kalabilir. Hastalarımız operasyondan sonra belli aralıklarla kontrollere çağrılır ve bütün bu durumlar değerlendirilir.

Yüz germe ameliyatına bağlı riskler nadir görülür. Bunlar kanama, morluk, enfeksiyon, sinir hasarı, saç kaybı, geç iyileşme ve mimik kaybıdır. Bunlar arasında en korkulanı yüz sinirlerinde kalıcı hasar olmasıdır ki tecrübeli bir cerrahın buna neden olması çok nadirdir. tecrübeli ellerde riskler en aza indirilir.

Bilinmesi gereken önemli bir önemli nokta yüz germe ameliyatı ile yaşlanmanın durmayacağıdır. Ama sağladığı fayda da yıllar öncesindeki gibi genç bir yüz konturunun sağlanabilmesidir